diumenge, 17 de juliol del 2011

Un xauarma amb tu és el millor que hi ha


El xauarma (de l'àrab شاورما) és un plat originari de l'Orient Mitjà, que consisteix en fines làmines de carn rostides en un rostidor vertical. Es fa amb la carn de xai, cabra, pollastre, indiot o bou, o una barreja d'aquestes.

Es pot menjar en un plat amb amanida, patates, arròs o bé en un entrepà de pa de barra (com a Turquia) o bé en un entrepà de pa de pita, en qualsevol cas sovint amb amanida i opcionalment alguna salsa. Amanides populars inclouen el fatuix, el tabulé, o cogombre i tomàquet. Salses menjades amb el xauarma inclouen tum (una salsa elaborada amb all i oli d'oliva) i pasta de sèsam. És molt típic menjar-lo amb algun tipus d'envinagrat; l'amba, un condiment elaborat amb mango o nap envinagrat, és molt popular, particularment a ll'Iraq i Israel.

La paraula "xauarma" prové del turc çevirme què vol dir "giratori". Hi ha moltes varietats de xauarma menjades en diversos països; a Turquia es diu döner kebabı o döner kebap ("carn a la graella giratòria"), a Grècia es diu γύρος (gyros, "giratori"), i a Armènia és "tarna" ("giratori" també).



Com diuen els Amics de les Arts:

Uh-lé-lé, uh-là-là, un xauarma amb tu és el millor que hi ha
Uh-lé-lé, uh-là-là, si us plau poco picante que no ho puc suportar


Informació extreta de www.viqupedia.com.

Cançó 4-3-3 de l'àlbum Bed & Breakfast del grup català Els Amics de les Arts (2009). Més informació del grup a:

www.elsamicsdelesarts.cat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENGRANDEIX EL TEXT