Natalia Gustafson (2010). The new borns (2/365) |
Agafo una mica de farigola, romer i sàlvia i ho vaig posant en una cistella, tot desitjant
poder emportar-m’ho a San Francisco, on tinc una jardinera d’herbes
aromàtiques. Aquí el sol fa que doblin la mida cada poques setmanes. L’orenga que creix prop del pou de seguida forma un
cercle de quasi un metre i mig. Fins i tot la menta
silvestre i la tarongina que vaig arrencar del turó i vaig
transplantar aquí s’han reproduït. Menta.
Virgili diu que els cérvols ferits pels caçadors busquen la menta per a les
ferides. A la Toscana, on els caçadors fa temps que van foragitant-ne la vida
salvatge, la menta abunda més que no pas els cérvols. Maria Rita, a la seva
tenda de frutta e verdura, m’aconsella que faci servir tarongina per a les
amanides i les verdures, també a l’aigua del bany. Crec que m’agradaria tallar
herbes fins i tot si no les emprés per cuinar. La força de l’herba acabada de
collir beneficia tant el gust del menjar com el plaer de preparar-lo. Després
de collir la farigola, no em rento les mans fins que la fragància no s’esvaeix.
He plantat una bardissa de sàlvia, més de la que mai podré utilizar, i en deixo
la majoria de les flors per a les papallones. Les flors de la sàlvia, junt amb
les de l’espígol,
fan molt bonic en rams de flors silvestres. La resta, l’asseco o la faig servir
recent tallada, normalment per als fesols amb sàlvia esmicolada i oli d’oliva,
un dels plats favorits dels toscans, els quals hom coneix com a “menjadors de
fesols”.
Cada cop que fem alguna cosa a la graella, Ed sacseja llargs
manats de romer sobre les brases i la carn. Les seves fulles cruixents no només
afegeixen sabor sinó que també es poden rosegar. Quan fem gambetes, Ed les
enfila en branquetes de romer.
Tinc pots d’alfàbrega al costat de la porta de la cuina, perquè se
suposa que espanta les mosques. Al llarg de les setmanes que va durar la
construcción del mur i la perforació del pou, vaig veure que un treballador en
premia unes fulles entre les mans i se les fregava damunt del fibló que tenia
clavat. Deia que treia el dolor. Una mata més gran creix uns metres enllà. Com
més en tallo, més sembla que en creixi. En faig servir fulles senceres per a
sucs estiuencs i plats de tomaca. De totes les herbes, l’alfàbrega és la que
milor expressa l’essència de l’estiu toscà.
Mayes, Frances (2002): Bajo el sol de Toscana.
Barcelona: Seix Barral, 137-138. Traducció al català de Fina Masdéu.
Herbes aromàtiques
- Àrea de Botànica. Departament de Biologia. Universitat de les Illes Balears: Herbari virtual del Mediterrani Occidental
- Botanical: Plantes aromàtiquesTaxonomía de plantas en GRIN
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada