-“Calamarsus” ofegats
amb patates. Avui, havent dinat, ha vingut la nena de cal Sord amb una cistella
de calamars que feien goig de veure. Encara bellugaven! Ben nets que són, ja,
que ta germana s’ha passat la tarda netejant-los. Agafa unes quantes cebes y
les trinxes ben trinxades.
-N’hi ha dues de
grillades. Te les porto també?
-I tant que sí! Aquí s’aprofita
tot!
I jo trinxava les
cebes, tot plorant com una vella.
-Posa la ceba
trinxada amb oli i sal a la cassola.
-La gran?
-La gran, la gran,
que faré manduca per a una dotzena. Bo i fred. Oli, sal i la ceba, vi blanc,
aiguardent i aigua, i ho poses al foc.
I mentre jo feia,
ella seguia parlant-me del dia que vam néixer. (...)
I es quedava
pensativa mentre netejava el taulell i posava a bullir les patates i les pastanagues.
(...)
-Farem curt de llenya,
fill. Vés a fora i porta-me’n un bon farcell. Brancall, pinyes i llenya petita
i mitjana, barrejat de pi i d’alzina. I després, vas i pares taula. Posa plats
fondos i cullers, que hi haurà àpat de suc. Posa-hi prou pa per a deu persones
i omple quatre gerres de vi; poses un parell de càntirs d’aigua fresca del pou
i una fruitera de taronges, que avui ha passat un traginer amb taronja de Cabrils,
d’aquella tan dolça.
-De pa no n’hi ha
gaire, mare.
-Què dius,
ara?! Docs vés a una escapada a ca la Ramona de la llet i porta-me’n un parell
d’ampolles; les trobaràs netes i penjades al rebost. Faré coques de sucre per a
demà esmorzar, que a l’hora que es lleven els traginers no hi haurà pa, encara.
I ara no tinc temps de fer la massa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada